А.К.В.О. | СТУДИРАЈ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРБА МАКЕДОНИЈА

Агенцијата за квалитет во високото образование
РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА
МАКЕДОНИЈА
СТУДИРАЈ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
    Република Северна Македонија, низ вековите, била раскрсница на големи цивилизации и како таква има богата историја и природни убавини.
Влијанието на турската култура, како и силната етничка разнообразност, се рефлектираат во многу историски знаменитости, што исто така ја прикажува нејзината поврзаност со римската, византиската и отоманската империја.
Модернистичката архитектура на главниот град Скопје, ја нагласува неговата улога, како симбол на повторното раѓање и раст, како земја која што надмина многу потешкотии за да стане она што е денес.

    Науката е силната страна на универзитетите од оваа земја, и тие нудат мноштво на можности за истражување, за оние кои бараат да студираат на мастер или докторски студиски програми.
Во Северна Македонија, странските студенти ќе наидат на топло добредојде и ќе имаат можност да уживаат во многу настани од богатото културно наследство на земјата. Нејзината култура е негувана преку ликовната уметност, поезијата, музиката, фестивалите, традициите и уметноста.

    Повеќе информации во врска со можностите за студирање во Република Северна Македонија, прописите за стипендирање на студенти и погодностите што ги уживаат студентите можат да се најдат во веб сајтот на Министерството за образование и наука. www.mon.gov.mk

Одбор за акредитација на високото образование
  Академик Владо Камбовски  
Претседател


........................ " ........................
  Проф. Д-р Ќуфли Османи 
Заменик Претседател


........................ " ........................
Одбор за евалуација на високото образование
  Проф. Д-р Марина Митревска  
Претседател


........................ " ........................
........................ " ........................
  Проф. Д-р Јусуф Зејнели  
Заменик Претседател


........................ " ........................
........................ " ........................
Почетна
За нас
Новости
Корисни линкови
Документи
Контакт
Република Северна Македонија
Агенција за квалитет во високото образование
 • Регистар на ментори III - Циклус
 • Список на акредитирани
  високоoбразовни установи
 • Список за акредитација
  Студиски Програми
 • www.akvo.mk / contact@akvo.mk
  Улица: Бул. Гоце Делчев б.б. (Македонска Радио Телевизија - МРТВ - 10ти спрат),
  1000 Скопје,
  Република Северна Македонија,

  ® Изработено 2016